Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

• is aangeduid als beschermd monument Kapelanie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude dorpskern Dilsen

Beschrijving

Voormalige kapelanie, gebouwd door pastoor Bex in 1740 voor de eerste kapelaan Joes Loesen; in 1936 verkocht. Alleenstaand breedhuis, wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, tegen de muur van het oude kerkhof. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog, gebogen zadeldak (mechanische pannen), uit circa 1775. Bakstenen gebouw met witgekalkte voorgevel, op gepikte plint. Dakrand op geprofileerde, houten daklijstbalkjes. Platte, smeedijzeren muurankers. Getoogde vensters in gecementeerde omlijsting. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met neuten en sluitsteen. In de achtergevel een rechthoekige deur in houten kozijn. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Links, aansluitend dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, van één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten); zijgevel met aandak en vlechtingen.

Aan de ingang, een houten kruis met houten crucifix. De eeuwenoude linde werd vervangen door een jong exemplaar.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DAAMEN J., Dilsen in de historie, Dilsen, 1985.