Hoeve en café Driepaalhoeve

Beschrijving

De landbouwontginning op deze plaats dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw (geen aanduiding op Ferrariskaart, 1771-77, of Atlas van de Buurtwegen, 1846). Van de oorspronkelijke hoeve rest het woonhuis van 1876, verkeerd gedateerd 1880 op een recente gevelsteen. De hoeve werd waarschijnlijk gebouwd toen hier de spoorweg werd aangelegd (circa 1870); zij fungeerde als treinhalte voor Dilsen en Opoeteren op de lijn Hasselt Maaseik. De hoeve had oorspronkelijk één bouwlaag; er bevond zich een café voor de treinreizigers. Het gebouw werd, waarschijnlijk begin 20ste eeuw vergroot en met een bouwlaag verhoogd.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Witgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers. Overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Licht getoogde vensters met bakstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel. Recent horecagebouw tegen de achtergevel).

• DELBROEK J. - HILVEN M., Opoeteren door de jaren heen ... waarin afbeeldingen van Opoeteren en Dorne, (1978), nummers 60-61.