Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

"Gemeentelijke begraafplaats". Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen. Talrijke graven opgetrokken in blauwe hardsteen. Ten oosten het RAF ere-gravenpark van 63 Britse vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog en drie Britse militairen uit de Eerste wereldoorlog begraven. Centraal de "Cross of Sacrifice" naar ontwerp van Sir Blomfield, geflankeerd door de traditionele en uniforme "Headstones" uit witte kalksteen afkomstig uit de groeven van Portland.

Opvallend is het centraal gelegen mausoleum van de familie Vanackere opgetrokken in blauwe hardsteen. Monumentaal praalgraf in neoclassicistische stijl op vierkante plattegrond. Grafmonument van blauwe hardsteen gesigneerd door VONCK FRES. ET SR. YPRES met opschrift SEPULTURE FAMILLE VAN ACKERE (gouden letters) boven deuropening. Grafmonument omgeven door een lage afsluiting van arduin en een ijzeren ketting, wat symbolisch de scheiding tussen leven en dood aangeeft. Lijstgevel doorbroken door driehoekig fronton, geheel verticaal belijnd door lisenen en rechthoekige muuropeningen. Monument bekroond door lantaarn en arduinen kruis. Decoratief uitgewerkt geheel zie de siervazen op de vier hoeken, de acanthusbladeren op de frontons en de lauwerkransen (symbool voor onvergankelijkheid, eeuwig leven, roem en eerbetoon) met palmtak (symboliseert de overwinning op de dood) op de lantaarn.

Interieur. Grafzerk en beeld van wit marmer, eveneens gesigneerd door VONCK FRES. ET SR. YPRES. Achterwand met marmeren grafplaat met daarop de namen van de familieleden die er begraven zijn.

Te vermelden is tevens het grafmonument van de familie Bijttebier-Vanden Avenne en de familie Josson-Delcour. Achter de grafkapel van de familie Vanackere, gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van M. Delrue (Wevelgem) en uitgevoerd door J. Demeyere (Wevelgem).

• Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 112-113, 115.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 432.
  • VANACKERE E., Het Militaire Graven Park in Wevelgem, in Wibilinga, jg. 13, nr. 2, 2000, p. 41-42.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie