Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en plein

Beschrijving

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria of Wijnbergkerk. Kerkgebouw naar ontwerp van Dom Hans van der Laan (Vaals, Nederland) in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert (Brugge). Tevens ontwerpt van der Laan het meubilair, de liturgische gewaden, het vaatwerk en het getijdenboek van de monniken.

Wijnbergparochie opgericht op 1 september 1959 door Monseigneur De Smedt, de plannen van de kerk dateren van 1963-1965, de bouw van kerk en pastorie start in 1968. De kerk wordt gebouwd op twee percelen grond gelegen tussen de Kerkstraat (huidige Oleanderstraat) en de Kastanjestraat. Ook het kerkplein wordt door Van der Laan ontworpen, hij zegt hierover: "om de weldaad van het binnengaan in het gebouw te versterken, is daarom het voorplein als een streng buiten behandeld".

Noord-zuid georiënteerde kerk van okerkleurige, ruwgebakken baksteen en ter plaatse gegoten betonnen balken. Op de zuidoostelijke hoek, arduinen hoeksteen met de datum "1/6/1968" en een vers van Jesaja (28, 16) "wie er opsteunt zal niet wankelen". Plat dak met omlopende gegolfde dakrand gevormd door Toscaanse pannen. Rechthoekige muuropeningen met donkergebeitst grenen houtwerk, in de westgevel vervangen door tropisch hout. Losstaande toren met vierkante plattegrond, klokkenstoel met vier open galmgaten bekroond door eenvoudig ijzeren kruis.

Sobere zaalkerk, balkvormig gebouw, oorspronkelijk plan zonder toren maar met eenvoudige open klokkenstoel op het noordoostelijk punt. Zuidgevel met typerende collonade gevormd door pijlers waarop doorlopende betonarchitraaf. In portiek, Mariabeeld van witte natuursteen tegen westelijke zijgevel. Rechthoekige deuropeningen met donkergebeitst grenenhout. In 1992 worden er boven de deuren glasramen geplaatst om de lichtinval te vergroten. Noordzijde met koor, doop- en Mariakapel. In oost- en westgevel, zes hooggeplaatste drieledige vensters. Het ontwerp voorziet helder glas, in 1989 vervangen door keurrijke glas-in-loodramen. Oostgevel met uitbouw voor de zijingang en klokkenstoel met twee klokken.

Interieur. Zaalkerk met sober interieur of volgens van der Laan "voorname eenvoud". Wanden van lichtgrijze ruwe betonnen klinkers, vloer van gepolijst beton, vlak overwelfd met grenen beplanking ondersteund door betonnen draagbalken op bakstenen pijlers.

Mobilair. Altaar, podium en achthoek rond doopvont van gepolijste Doornikse arduin. Banken, priesterbank, credenstafel, akolietenbankjes, boekenstaanders en biechtstoelen van donkergebeitst grenenhout. Witstenen doopvont met grenenhouten deksel naar ontwerp van L. Holvoet, met opschrift "Herboren uit water en H. geest". Orgel van de firma Loncke. Glasramen in de zijgevels van 1989 naar ontwerp van P. Vandendriessche en uitgevoerd door atelier J. d' Alsace, glasramen boven deuren van 1992, eveneens naar ontwerp van P. Vandendriessche en uitgevoerd door hetzelfde atelier. Glasramen in doop- en Mariakapel naar ontwerp van L. Holvoet en uitgevoerd door Huis Deloddere (Brugge). Kruisweg van J. D'Heedene (Zulte), achtergrond gewijzigd door P. Vandendriessche. Witstenen Mariabeeld bij ingang.

• BEKAERT G. 1996: Hedendaagse architectuur in België, Tielt, 75.
  • FERLENGA A. & VERDE P. 2001: Dom Hans van der Laan, works and words, Amsterdam, 2001.
  • PADOVAN R. 1994: Dom Hans van der Laan, Modern Primitive, Amsterdam.
  • S.N. 1994: Lexicon van West-Vlaamse kunstenaars, deel 1, Kortrijk, 93.
  • S.N. 2002: Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 125-127.
  • VAN LOO A. (red.) 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 407.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Het Maurits Lauwersplein was bedoeld als één open ruimte zonder aanplantingen. De oorspronkelijke gedachte wordt verstoord door de achteraf aangeplante beuken en de bouw van een huizenrij ten zuidwesten van de kerk in 1988.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002357, Monumenten in Wevelgem (S.N., 2005).