Hoeve, gedateerd 1865

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve, gedateerd 1865

Beschrijving

Voormalige hoeve van 1865, die een ouder gebouw van dezelfde vorm vervangt (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Het gebouw bestaat uit twee delen: links het woonhuis, rechts de dwarsschuur en inrijpoort, in een iets lager gedeelte.

Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting.

Het dienstgedeelte is een bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), op gecementeerde plint. Twee korfboogpoorten, waarvan de rechtse gedicht; hardstenen imposten en sluitsteen; op de sluitsteen van de linkerpoort het opschrift: J L N (J. L. Neyens)/ A V D/ 1865.