Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Thans twee dorpswoningen, die oorspronkelijk samen één grote hoeve vormden (confer Atlas van de Buurtwegen, 1845). Van deze toestand bleef alleen de centrale inrijpoort bewaard. Hoewel de gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, kregen zij hun huidig uitzicht bij de splitsing van het goed, in de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen), op gecementeerde plint; verhoogde begane grond.

Nummer 18 is een dubbelhuis van vijf traveeën. Witgekalkte baksteen. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Licht getoogde muuropeningen, de benedenvensters beluikt.

Nummer 20 is een dubbelhuis, met in de rechtertravee de oorspronkelijke inrijpoort. Gecementeerde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen, de deur in een gedeeltelijk hardstenen, gedeeltelijk gecementeerde omlijsting. Gecementeerde korfboogpoort, waarboven een oculus met houten roedeverdeling.