erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
70952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70952

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning opgetrokken in 1905. In het straatbeeld opvallende lijstgevel met parement van gele baksteen horizontaal benadrukt door het gebruik van groengeglazuurde baksteen voor de muurbanden en de doorgetrokken rollagen van de ontlastingsbogen. Getoogde en korfbogige muuropeningen met diamantkop aanzet- en sluitstenen. Verdiepte borstwering voor de bovenvensters. Verdiept portaal met trapje van drie treden en voetenschraper links. Deels beglaasde en getraliede vleugeldeur met fraai glas-in-loodbovenlicht. Rechts, licht vooruitspringende poorttravee met deurvenster met smeedijzeren frans balkon (voormalig laadvensters naar vlaszolder?).

  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 58.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wevelgem, Deelgemeenten Wevelgem, Gullegem en Moorsele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL15, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70952 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.