Boerenwoning De Valk en kapel

Beschrijving

Hoeve met gesloten opstelling "DE VALK", zie sluitsteen, van 1922 (gedateerd in achtergevel) en vermoedelijk naar ontwerp van V. Schrus (Wevelgem). Hoeve reeds vermeld in 1811, de oude gebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw werden afgebroken. Boerenhuis, bakstenen lijstgevel geflankeerd door twee puntgevels. Kunstleien zadeldaken, centraal bekroond door klokkentorentje.

Links, aanpalende kapel, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van Halle, tevens startplaats van de jaarlijkse bedevaart naar Halle. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond met ronde apsis. Zwarte, aangeklede Madonna, na de Eerste Wereldoorlog in de kapel geplaatst.

• 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 1996, p. 177-178.
  • Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 2002, p. 23-24.
  • STRAGIER H., Volksdevotie in Wevelgem, in Wibilinga, jg. 9, nr. 2, 1996, p. 27-29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

De hoeve had bij inventarisatie in 2005 - in tegenstelling tot de inventaristekst - geen gesloten opstelling. De hoeve omvat enkel de boerenwoning parallel aan de straat gelegen.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Guldensporenstraat 58, Wevelgem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 12 juli 2022).