Hoekcomplex In Prado

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex In Prado

Beschrijving

Complex in neoclassicistische stijl op de hoek van Lamorinièrestraat en Lange Leemstraat, dat oorspronkelijk uit een winkelpand en twee burgerhuizen bestond, naar een ontwerp door de architect Théophile De Grooff uit 1880. Opdrachtgever was de heer Ed. Nyssens, vennoot van de firma Nyssens Frères die handelde in ‘tabacs en feuilles'. Op de aanpalende percelen had Nyssens in 1877 door De Grooff al een reeks van vijf huizen laten bouwen. In de jaren 1880 volgden verbouwingen aan de bedrijfsgebouwen van Nyssens Frères in de Kammenstraat. Het winkelpand op de hoek werd later verhoogd; één van beide burgerhuizen (Lamorinièrestraat 138) is in 1965 volledig verbouwd.

Het complex “In Prado”, dat gelijktijdig tot stand kwam met één van zijn belangrijkste realisaties, het kasteel “Starrenhof” in Kapellen, behoort tot het vroege oeuvre van Théophile De Grooff. Hij was in Antwerpen actief van midden jaren 1870 tot omstreeks 1890, maar lijkt zich midden jaren 1880 permanent in Ekeren te hebben gevestigd. Daar realiseerde de architect vervolgens enkele openbare gebouwen, te beginnen met de Rijkswachtkazerne uit 1887. Waar De Grooff voor zijn ontwerpen in Antwerpen uitsluitend een neoclassicistisch idioom hanteert, onderscheiden zijn realisaties in Ekeren en Kapellen zich door een pittoreske neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Het afgeschuinde hoekhuis (Lamorinièrestraat 136), met een gevelbreedte van in totaal negen traveeën, omvatte volgens de bouwplannen twee bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. Later werd de mezzanine tot een volwaardige verdieping verhoogd, met toevoeging van een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen op de begane grond, wordt geleed door kordonvormende lekdrempels en beëindigd met een houten kroonlijst op klossen en consoles. Uitgewerkt als risaliet, ligt de klemtoon op de rijker versierde hoektravee met het winkelportaal, een cartouche met opschrift “IN PRADO” vergezeld van het bouwjaar 1880; de sluitsteen van het gebogen pseudo-fronton draagt de initialen EN van bouwheer Ed. Nyssens. De opstand was oorspronkelijk opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met een rondbogig mezzaninevenster ter accentuering van de hoektravee. Het hoekportaal en de vensters van de begane grond werden later verbouwd tot winkelpui.

Het burgerhuis (Lange Leemstraat 246), met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanine onder zadeldak. Bepleisterd en beschilderd, met schijnvoegen op begane grond en souterrain, wordt de lijstgevel geleed door kordonvormende lekdrempels, en beëindigd met een houten kroonlijst en tandlijst. De opstand is opgebouwd uit registers van vlak omlijste rondboogopeningen in het souterrain, rechthoekige vensters op begane grond en bovenverdieping, en mezzaninevensters met lekdrempel en onderdorpel. Het portaal met entablement in de linker travee, heeft een radvenster met diamantkopsleutel als bovenlicht. Typisch voor de second-empirestijl zijn de ingekerfde ranken op de lateien van de eerste verdieping. Vernieuwd schrijnwerk.