Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Th. Janssens, naar een ontwerp door Emile Horckmans uit 1887. In 1889 ontwierp de architect nog een woning van hetzelfde type op het aanpalende perceel, in opdracht van Louis Vergelde (gesloopt, voorheen Lamorinièrestraat 16).

De woning Janssens behoort tot het vroege oeuvre van Emile Horckmans, van wie in Antwerpen bouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1883 tot 1900. In die periode was de architect hoofdzakelijk actief in de wijk Zurenborg waar hij tussen 1884 en 1896 ook meerdere woningen voor eigen rekening bouwde, twee in de Arendstraat, één in de Grotebeerstraat en drie in de Grotehondstraat. Daarnaast voerde hij er meerdere opdrachten uit voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen. Behalve het conventionele neoclassicisme waarvan de woning Janssens een representatief voorbeeld is, paste Horckmans in zijn ontwerpen voor burgerhuizen ook een ingehouden neo-Vlaamserenaissance-stijl toe.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en doorgetrokken balustrade, en een aediculavenster met Ionische halfzuilen en entablement. Hierop sluit een dakvenster met balustrade en gebroken fronton aan. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Vernieuwd schrijnwerk en met kunststof beklede kroonlijst en dakvenster; verdwenen oeils-de boeuf.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#1543 (woning Janssens), 1889#1057 (woning Vergelde).