Parochiekerk Sint-Lutgardis

Beschrijving

Parochiekerk, gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect K. Gessler (Maaseik), volgens Maes naar ontwerp van Van Hove (Schaarbeek). Zaalkerk onder zadeldak (mechanische pannen). Vierkante toren onder tentdak (leien), links van de voorgevel. Koor van één rechte travee met vlakke sluiting. Sacristie onder plat dak tegen de linkerzijgevel. Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Blinde zijgevels. Vijflicht in het koor. De vierkante toren heeft een licht risaliet in het midden van elke gevel, met smalle venstertjes, en een opengewerkt gedeelte onder de dakrand als galmgaten. Rechthoekig, uitspringend portaal, waarbinnen een rondboogdeur in een geprofileerde hardstenen omlijsting. Erboven een rondboogvormig vierlicht. Kleine, gekoppelde vensters in een hardstenen omlijsting aan weerszijde.

Recent aanbouwsel tegen de koorsluiting. Parochiaal centrum onder plat dak tegen de rechterzijgevel.

• GERITS J., Gids voor Vlaanderen, Antwerpen, 1985, pagina 173.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Bree, Brussel-Sint-Truiden, 1977, pagina 18.
  • MAES S.F. - DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina 60.