Gasthuis van het Heilig Kruis

Beschrijving

Voormalig Gasthuis van het Heilig Kruis, thans Ontmoetingscentrum van de Stad. Gebouwd in 1890 door de Dochters van het Heilig Kruis, die hier een aantal huizen hadden gekocht; het was oorspronkelijk een ouderlingengesticht. Het bestaat uit twee delen: het breedhuis aan de Kloosterstraat, en een alleenstaand gebouw met kapel achter dit gedeelte, aan de huidige Vaesstraat.

Het gedeelte aan de Kloosterstraat is een breedhuis in neogotische stijl. Zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met drie dakvensters in een puntgeveltje, en één dakvenster in de deurtravee in een puntvormige gevelverhoging; alle met hardstenen afwerking en schouderstukken. Bakstenen gebouw met een lijstgevel van helderrode baksteen op breukstenen plint met hardstenen afwerking en dito keldergaten; verhoogde begane grond. Risaliet in de vijfde travee (deurtravee). Dubbele overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Smeedijzeren sierankers. Kruiskozijnen met geprofileerd, hardstenen kruis, latei en lekdrempel, ingeschreven in een spitsboogliseen van geprofileerde baksteen. Rechthoekige deur in een geprofileerd, verdiept, bakstenen portaal; geprofileerde, hardstenen omlijsting; bovenlicht met natuurstenen maaswerk. In de linkertravee de mijtervormige inrijpoort in een geprofileerde, hardstenen omlijsting; erboven een hardstenen gevelsteen met opschrift: GASTHUIS VAN ’T H KRUIS/ ANNO 1890.

Het achterliggende gebouw is een langgestrekt breedhuis uit dezelfde periode. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met lijstgevel op een gecementeerde plint. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen.

Aansluitend bij de linkerzijgevel, de kapel, van één travee en één bouwlaag, voorzien van spitsboogvenster. Op de linkertravee van het hoofdgebouw, een houten klokkenruitertje met naaldspits.

• 1833-1933: Un siècle d'existence de la Congrégation des Filles de la Croix de Liège, Liège, 1933.
  • DRIESEN W., Neogotische bouwkunst in Limburg: van pittoreske spitsbogen naar een katholieke huisstijl, (Ons Heem, 40, (3-4), 1986, pagina 127).
  • MAES S.F. - DREESEN J., De geschiedenis van Bree. De parochie, de oude kloosters, Heverlee, 1946, pagina 66.