Herberg In de Croen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Croen

Beschrijving

Voormalige herberg en afspanning, één van de belangrijkste van Bree. Voor het eerst vermeld in 1555 als eigendom van Jan van Mewen. Ruim breedhuis met huidig, neoclassicistisch uitzicht uit eind 19de eeuw, doch oudere kern uit de 17de eeuw, herkenbaar in het volume, de steile dakhelling, en de smeedijzeren muurankers met krullen in de rechterzijgevel. Het was in de 18de (Ferrariskaart, 1771-77) en de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1845 en stafkaart van het Dépôt de la Guerre, 1878) een zeer ruim complex, met dienstgebouwen aan de zijde van de huidige Vaesstraat; het was in 1845 eigendom van de weduwe de Borman, die er een winkel hield. Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel; zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien), met twee dakvensters. De benedenverdieping werd gewijzigd. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping.

• MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina's 214-215.