Afspanning en hoeve Keizershof

Beschrijving

Oorspronkelijke genaamd In de Keizer, later De Neven. Voormalige afspanning met herberg en hoeve, in kern opklimmend tot begin 16de eeuw, doch met huidig uitzicht uit de 17de en begin 18de eeuw. Verbouwd en gerestaureerd in 1958. Het was het stamhuis van de Teutenfamilie Neven; een Neven wordt vermeld in 1516. Aangeduid als U-vormig op de Ferrariskaart (1771-77), met losstaande bestanddelen in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Van de oorspronkelijke gebouwen rest thans alleen de oostelijke woonhuisvleugel. Volgens de overlevering klimt het woonhuisgedeelte van deze vleugel op tot 1500. De dienstgebouwen -schuur, schaapsstal, varkensstal, paardenstal en schob-, ten westen van het erf dateerden van 1830 en werden in 1957-58 afgebroken. Bij de afspanning behoorde ook een paanhof in een losstaand gebouwtje ten zuiden van het erf; het dateerde van begin 19de eeuw en verving een ouder gebouw in veldkeien; deze brouwerij werd opgeheven in 1874. De in 1554 opgerichte schutterij Sint-Joris had haar schuttekamer in de herberg; in 1787 kocht T. Neven het kapiteinschap van de gilde. De nog bestaande woonhuisvleugel is een anggestrekt gebouw met een haaks, onderkelderd gedeelte onder zadeldak in het midden, en een krulgevel als zuidelijke zijgevel. Deze vleugel had vóór de verbouwing van 1958 volgende ordonnantie en indeling (van noord naar zuid): dwarsschuur/stal; in het haakse gedeelte de onderkelderde opkamer met daarachter het zogenaamde "kamerke"; hiernaast het woonhuis, bestaande uit de woonkeuken -het "huis"- links en de kamer rechts; hierachter bevond zich nog een onderkelderde opkamer. In de zuidelijke zijgevel van de kamer bevonden zich twee alkoven. Tussen het huis en de kamer bevindt zich een grote schouw met op de mantel het chronogram: VOS INTENTIO JUDICAT OMNES (1614).

Het haakse gedeelte is door middel van muurankers gedateerd 1710; het is voorzien van een puntgevel met aandak en vlechtingen; de schouderstukken zijn niet oorspronkelijk. Het woonhuis wordt door de krulgevel gedateerd in de 17de eeuw, waarschijnlijk derde kwart 17de eeuw. Na de restauratie werd het stalgedeelte bij het woonhuis opgenomen: de oorspronkelijke rechthoekige schuurpoort verdween en werd vervangen door een korfboogpoort en een venster. De overige muuropeningen bevinden zich op hun oorspronkelijke plaats, maar werden vernieuwd. De Vlaamse pannen van het dak werden door een rieten dak vervangen; het wolfseind van de noordelijke gevel en de dakvensters zijn niet oorspronkelijk.

• De Teuten, (Bokarelo, 4, 1987, pagina's 19-22).
  • DIRKX T., Kaulille. Het Keizershof, (Van Vrueger Joâren, 6, 1983, pagina's 15-21).
  • MOLEMANS J., Limburgse plaatsnamen, 1: Kaulille, (Onomastica neerlandica, editor Instituut voor naamkunde), Leuven, 1973, pagina 78.
  • VANDER SANDEN M., meegedeelde gegevens, 2003.