Gemeenteschool en onderwijzerswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool van Lozen met onderwijzerswoning, gebouwd in 1879-80, in eclectische stijl. Alleenstaand gebouw op traditioneel T-vormig grondplan. De onderwijzerswoning is een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Bakstenen gebouw. Bakstenen lisenen. Middentravee verhoogd tot tuitgevel. De hoeken zijn afgerond. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, doorlopend op de tweede bouwlaag; bakstenen druiplijsten. Rechthoekige keldergaten in hardstenen omlijsting. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting met neuten. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Schoolgebouw haaks tegen de achtergevel. Twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunsleien). Getoogde vensters, thans gedicht. Later aangebrachte aanbouwsels onder platte daken aan weerszijde.

• JAME R. 1995-96: De geschiedenis van het lager onderwijs in Bocholt: het centrum, Lozen, Creyel en Hees, Bokarelo, 12-13.