Pastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Gelegen op een volledig ommuurd perceel ten oosten van de kerk op de hoek met de Oudstrijdersstraat en opgetrokken in 1885-1886 naar ontwerp van de provinciale architect G. Hansotte. Op het kadaster werd de nieuwe bouw geregistreerd in 1887.

Het nieuwe onderkomen voor de pastoor werd gebouwd ter vervanging van en ter plaatse van de vroegere pastorie van 1682, die gebouwd werd door toedoen van Philippus de Baudequin. De ommuring aan de Oudstrijdersstraat dateert van 1920, het muurtje aan de Pastoriestraat van 1937, beide gebouwd naar aanleiding van straatverbredingswerken ter vervanging van een oudere omheiningsmuur. Algemene restauratiewerken aan de pastorie werden uitgevoerd in de periode 1972-1976 naar ontwerp van de Grimbergse architect Paul Doms.

De huidige pastorie sluit aan bij het gebruikelijke type als vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak. Vrij eenvoudige bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door een centraal, hoger oplopend deurrisaliet, uitgewerkt als puntgevel met aandak en een kruis als bekroning, refererend aan de functie van het gebouw. De steekboogvormige muuropeningen, alle voorzien van nieuw schrijnwerk, worden benadrukt door het contrasterende gebruik van zandstenen negblokken; vensters met arduinen lekdrempels. De zijpuntgevels, rechts met door glastegels gedichte muuropeningen, worden afgelijnd door een getrapte baksteenfries. Links lager aanbouwsel met rechthoekige getraliede vensters aan de zijde van de Oudstrijdersstraat.

Omringende tuin met bakstenen omheiningsmuur; aan de Oudstrijdersstraat voorzien van een zandstenen onderbouw, geritmeerd door zandstenen lisenen en afgedekt door een bakstenen ezelsrug. Aan de Pastoriestraat werd de oorspronkelijk hogere muur, zie oude foto’s, in 1937 herleid tot een laag muurtje met hoger oplopende pijlers ter verbinding van de drievoudige buisleuning; twee, ingewerkte, zandstenen kapellen onder overkragende leien zadeldakjes; links een Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1937 en rechts een Sint-Rochuskapel van 1893, herbouwd en blijkbaar verlaagd in 1937, beide voorzien van een puntgevel met gevelsteen "1937". De getraliede rondboognissen bevatten respectievelijk een Onze-Lieve-Vrouwebeeld en een Sint-Rochusbeeld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde-Peutie 1887/2.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 120.