Sint-Jozefsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefsschool

Beschrijving

Voormalige parochieschool opgericht in 1892 onder leiding van de ursulinen van Melsbroek en in 1904 overgenomen door de zusters annonciaden uit Huldenberg. De lessen werden oorspronkelijk gegeven in het heden zogenaamde gildehuis, voorheen een herberg, zie Kerkstraat nummer 30, waar de zusters ook hun onderkomen hadden. Het huidige schoolgebouw met bijhorend voormalig klooster van 1909 werd opgetrokken naar ontwerp van de Brusselse architect Georges Cochaux-Ségard. De eerstesteenlegging gebeurde op 19 augustus 1909 en op 29 juli 1910 werd het complex ingewijd. Al in 1909 werden de gebouwen ingetekend op het kadaster. In 1970 werd de school overgedragen aan de parochie en verdwenen de laatste zusters.

Heden bestaat het schoolcomplex uit twee evenwijdige vleugels ten westen en ten oosten van een rechthoekige speelplaats. Straatvleugel met lager gedeelte links van drie traveeën en hoger gedeelte rechts van twee traveeën en twee bouwlagen, respectievelijk onder een plat dak en een leien mansardedak. Het lagere linkse gedeelte is nog niet zichtbaar op een foto van 1927 en vormt dus een latere uitbreiding, op het kadaster ingetekend in 1931, die qua uitzicht volledig aansluit bij het als klooster gebouwde rechtergedeelte.

Eenvoudige bakstenen lijstgevels geritmeerd door Brugse traveeën; de achtergevel van het hogere gedeelte vertoont brede rechthoekige spaarvelden links en rechts van een smaller korfbogig spaarveld ter hoogte van de trapkast. Diverse boogvormige muuropeningen, alle met vernieuwd schrijnwerk.

Achterliggende vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak, recent vernieuwd met toevoeging van dakvlakvensters. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige spaarvelden die bovenaan worden afgelijnd door een getrapte baksteenfries; de brede korfboogvormige muuropeningen zijn voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Centrale inkomtravee met boven de deur een gevelsteen met de inscriptie "ANNO 1909/ ST JOSEFS/ MEISJESSCHOOL/ ZUSTERS ANNONCIADEN".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde-Peutie 1909/8, 1931/12.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 120.