erfgoedobject

Bijgebouwen van kasteel Ravaart

bouwkundig element
ID
70642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70642

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bijgebouwen van kasteel Ravaart
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Floordambos
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ravaart
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bijgebouwen van kasteel Ravaart
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen ten noordoosten van het kasteel Ravaart en gelijk met het kasteel op het kadaster geregistreerd in 1863. Waarschijnlijk gaat het hier om het oorspronkelijke koetshuis met de bijhorende stallen, bestaande uit twee haaks op de straat ingeplante constructies van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder recent vernieuwde, pannen zadeldaken met toegevoegde dakvlakvensters; beide vleugels zijn aan de noord- en de zuidzijde door een bakstenen muur met elkaar verbonden zodat een gesloten complex ontstaat.

Beschilderde bakstenen gebouwen, gemarkeerd door al dan niet geblokte hoeklisenen. Meer uitgewerkte, neoclassicistische westgevel (kasteelzijde), horizontaal geaccentueerd door bakstenen waterlijsten; als puntgevel uitgewerkt en vrij breed middenrisaliet met rechthoekige poort in een tweevoudig verdiept rondbogig spaarveld; de drie traveeën links en rechts vertonen een rondboogarcade met geblokte pilasters en rondboogvensters of -deuren met bewaard schrijnwerk. De oostelijke vleugel vertoont een open gedeelte met segmentbogige doorgangen (wagenhuis) en een gesloten gedeelte met dito spaarvelden. Voorts gevarieerde muuropeningen, waaronder een aantal rechthoekige onder houten latei en rondboogvormige.

Ten zuiden een later toegevoegd, kleiner wagenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder kunstleien schilddak, op het kadaster ingetekend in 1911. Gelijkaardig beschilderde baksteenbouw met lijstgevel en tot puntgevel verhoogde middentravee, geritmeerd door lisenen met sierankers waartussen rechthoekige poorten onder ijzeren I-latei; verder naar het oosten ligt nog een vervallen serre, op het kadaster als "broeikas" geregistreerd in 1884.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde-Peutie 1863/14, 1884/7, 1911/7.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Drie Kastelenstraat

  • Is deel van
    Kasteeldomein Ravaart

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Ravaart


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bijgebouwen van kasteel Ravaart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.