Parochiekerk Sint-Aloysius van Gonzaga

Beschrijving

Zaalkerk gebouwd in het tweede kwart van de twintigste eeuw op het kruispunt van twee oude wegen: de Romeinsesteenweg en de Kwakkelstraat.

Als buitenwijk van Vilvoorde bezat Koningslo van in de zestiende eeuw reeds een eigen kapel; deze kapel was toegewijd aan Sint-Laurentius, maar had geen eigen bedienaar. Volgens J. Verbesselt dient haar oorsprong gezocht te worden in de verre afstand tot de moederkerk. De kapel, gelegen tegenover de huidige kerk van Sint-Aloysius verdween tijdens de Franse Revolutie; pas in de jaren 1930 kreeg Koningslo opnieuw een kapel.

Eenvoudig bakstenen zaalkerkje op rechthoekige plattegrond, vier traveeën met vlakke sluiting, onder pannen zadeldak met klokkentorentje onder ingesnoerde naaldspits. Voorheen gewitte, zie resterende sporen, westpuntgevel op natuurstenen plint; eenvoudige rondboogpoort onder bekronende rondboognis met heiligenbeeld en oculus; flankerende, hoger geplaatste en gekoppelde rondboogvensters met ijzeren roeden en gekleurd glas. Zijgevels op gecementeerde plint met gelijkaardige vensters.

• VERBESSELT J. 1972: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw. Deel XI. Tussen Zenne en Dijle, Pittem, 72-73.