Burgerhuis in neoclassicistische stijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Léon Vermeiren, naar een ontwerp door de aannemer Désiré Vermeiren uit 1872. Tot het bouwproject behoorde ook het aanpalende winkelhuis op de hoek van Korte Leemstraat en Lange Leemstraat 80, waarvan de pui is aangepast en gedecapeerd. Van aannemer Vermeiren, vermoedelijk een naaste verwant van de bouwheer, zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1861 tot 1887.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelopstand, rust op een geblokte pui met rustica en een vermoedelijk hardstenen plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt boven het middenportaal ter hoogte van de bel-etage gemarkeerd door een balkon met bewerkte voluutconsoles en doorgetrokken balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen. Op de begane grond en tweede verdieping rusten de lekdrempels op consoles, de vensters van de bel-etage zijn verrijkt met oren en balustraden. De penanten van de bovenbouw onderscheiden zich door een markant reliëf van panelen en een gelede fries ter hoogte van de imposten van de bel-etage. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies, gietijzeren voetschraper en metalen jaloeziekapjes.