erfgoedobject

Stadswoning van 1637

bouwkundig element
ID
70544
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70544

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1637
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1637
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In kern traditioneel pand opklimmend tot de 17de eeuw, zie onder meer de gevelsteen met jaartal 1637 boven de deur, doch verbouwd in de 19de eeuw. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak.

Verankerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, voorzien van een zandstenen parement op de begane grond, baksteen met zandstenen muurbanden op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels; op de begane grond bleven de geprofileerde, zandstenen posten bewaard, evenals de duimen, verwijzend naar de voormalige aanwezigheid van luiken. Rechthoekige deur in vlakke, arduinen omlijsting met voetschraper rechts. Aflijnende houten kroonlijst op klossen en geprofileerde daklijst.

Aangepast interieur.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning van 1637 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70544 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.