Autotoonzaal en bijhorende garage

Beschrijving

Voormalige autotoonzaal en bijhorende garage als beeldbepalende hoekconstructie van gewapend beton, gedeeltelijk met natuurstenen parement, uit het begin van de jaren 1950, op het kadaster geregistreerd in 1954. Bedrijvigheid definitief stopgezet op 23 december 2002, sindsdien leegstaand.

Het geheel bestond voorheen uit een tankstation, een autotoonzaal en aansluitende garage en werd opgetrokken naar ontwerp van architect Daniel Lipzyc. De onregelmatige plattegrond van het complex bood een oplossing voor het onregelmatige bouwperceel. Achter in de ruime toonzaal lagen de kantoren, halfcirkelvormig geschikt rondom de wachtzaal; op het tweede niveau lag het beglaasde kantoor van de directeur die van hieruit een algemeen overzicht had; rechts lag het magazijn voor wisselstukken. Tussen de toonzaal en de achterliggende garage, zijde Goubloemstraat, ligt de trapkoker, opgevat als torenvormige constructie met glastegels. De verdieping boven de garage bevatte het appartement van de eigenaar, het appartement van de directeur en een woongelegenheid voor de huisbewaarder.

Het tankstation dat op de hoek lag, is nu verdwenen; het bestond uit een paddenstoelvormige constructie van gewapend beton, geflankeerd door twee glazen hokjes, één voor de pompbediende, het andere met de trap naar de toiletten. De opdracht van de architect bestond erin een representatief complex te ontwerpen voor de autoconstructeur "Ford", waarbij het hoofdaccent lag op de verkoop van nieuwe wagens, vandaar de groots opgevatte toonzaal, gedeeltelijk bestaande uit twee niveaus, met voor de bouwperiode uitzonderlijk grote glazen vitrines in aluminium raamwerk; aan de straat vertonen de gevels een gebogen lijn en inwendig wordt de ruimte verlicht door de oorspronkelijke, stervormige lichtarmaturen en beweegbare spots.

De aansluitende garage, eveneens met gebogen gevellijn omvat twee bouwlagen onder plat dak. De begane grond is sterk opengewerkt omwille van de vlotte toegankelijkheid voor wagens, de bovenverdieping wordt gemarkeerd door een doorlopend vensterregister en een uitstekende stenen kroonlijst.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1954/6.
  • S.N. 1955: Un garage à Vilvorde, in La Maison, jaargang 11, nummer 4, 117-119.