Arduinen gedenkteken voor William Tyndale

Beschrijving

Arduinen gedenkteken voor de Engelse theoloog en bijbelvertaler William Tyndale (1494-1536), die als ketter in 1535 werd opgesloten in de kerkers van het kasteel waar hij in 1536 ter dood werd veroordeeld. In 1913 werd een gedenkteken opgericht op de Koemarkt (Franklin Rooseveltlaan) dat naderhand, circa 1990, werd overgebracht naar de huidige plaats. Een (moeilijk leesbaar) gesigneerd ontwerp van 1911 is aanwezig in het Tyndale-museum, zie Lange Molenstraat nummer 58.

Arduinen pijler op uitgewerkte basis met neoclassicistische elementen. Diverse inscripties en gedenkplaten, refererend aan het leven en de dood van Tyndale en de oprichting van het gedenkteken in oktober 1913. De oorspronkelijke omheining bestond volgens oude foto's uit ijzeren hekjes tussen kleine, arduinen pijlers; de ijzeren hekjes zijn heden vervangen door een buisleuning.

• CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 22.
  • DE NIL L. 1996: William Tyndale, in Vlaams Brabant, tweemaandelijks tijdschrift, nummer 5, 14-19.