Ortshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ortshuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Ortshuis: voorgevel en bedaking

Beschrijving

"Ortshuis", in kern opklimmend tot de zeventiende eeuw, doch sterk aangepast op het einde van de negentiende en in de twintigste eeuw, onder meer verhoogd en voorzien van nieuwe ankers. Het huis ontleende zijn huidige naam aan de stadssecretaris Augustin Orts die het pand aankocht in 1767. Voorgevel en bedaking zijn beschermd als monument bij Besluit van de Vlaamse Executieve van 22 september 1982.

Monumentaal, onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, voorzien van een zandstenen parement dat geritmeerd wordt door regelmatig aangebrachte sierankers, waartussen de in de negentiende eeuw aangepaste rechthoekige vensters met arduinen dorpels, bakstenen ontlastingsbogen en bewaarde posten; het houtwerk werd recent vernieuwd en de luiken op de begane grond, nog zichtbaar op oude foto's, zijn nu verdwenen; de luikduimen bleven wel bewaard; de gedichte keldervensters zijn voorzien van een arduinen boven- en onderdorpel; de posten zijn gecementeerd. De rechthoekige deur heeft een vlakke arduinen omlijsting; links ervan bleef een boogaanzet bewaard. De gevel wordt afgelijnd door een fries van geglazuurde tegels, als resultaat van een latere verhoging, vermoedelijk einde negentiende of begin twintigste eeuw. De beschilderde achtergevel heeft eenvoudige rechthoekige muuropeningen en het haakse aanbouwsel onder schilddak vertoont een gelijkaardig uitzicht.

Rechts naast de woning bleef een ijzeren hek tussen geblokte arduinen pijlers bewaard.

Verfijnd interieur met bewaarde indeling. Centraal gelegen, brede hal, uitgewerkt in neoclassicistisch stijl: marmeren vloer en dito lage lambrisering; de wanden zijn halverwege onderbroken voor pilasters met gefantaseerd composietkapiteel; omlopend stuclijstwerk. Links en rechts ruimten met licht gevarieerde, doch rijkelijk uitgewerkte stucplafonds en marmeren schouwen. Deels zichtbaar gebint met telmerken op de zolderverdieping, nu ingericht als kantoorruimte.