Jongensschool en directeurswoning

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool met directeurswoning, opgericht in 1900, op het kadaster ingetekend in 1901 en heden in gebruik als Stedelijke Basisschool en Muziekacademie.

Aanvankelijk bestond de school uit een loodrecht op de straat gelegen schoolvleugel van één bouwlaag met ten zuidwesten de speelplaats die aan de straatzijde afgesloten was met een bakstenen muur, zie oude prentkaarten, en aansluitend ten zuidwesten de directeurswoning. Naderhand werd de schoolvleugel met één bouwlaag verhoogd, dit naar ontwerp van architect Jean Hauwaert van 1906. In de loop van het schooljaar 2002-2003 werden grondige renovatiewerken gerealiseerd onder leiding van Styfhals & Partners: de gevels werden gezandstraald, de luifels werden afgebroken en stabiliteitswerken werden uitgevoerd.

Vrij eenvoudige baksteenbouw van vijfentwintig traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk slechts één, onder zadeldak. Muurbanden van arduin of imitatienatuursteen verlenen het geheel een horizontaal accent en brede rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk zorgen voor een maximale lichtinval. Links van de eerste deur, tussen de derde en de vierde travee bevindt zich een arduinen, deels verweerde gevelplaat ter herinnering aan een gesneuvelde onderwijzer.

De directeurswoning (nummer 21B), een enkelhuis van twee traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak, sluit qua algemeen uitzicht aan bij de school. Karakteristiek is echter de verhoogde venstertravee in risaliet.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1901/103.
  • Stadswerken Vilvoorde, Archief gemeentegebouwen: ontwerpplannen van 1906.