Sint-Jozefziekenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefziekenhuis

Beschrijving

Voorheen het Sint-Jozefziekenhuis, door fusie met het van Helmont-Ziekenhuis, Vaartstraat 42, op 1 januari 2002 uitgegroeid tot het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels, een uitgestrekte ziekenhuisinfrastructuur tussen de Vaartstraat, de Zenne, de Sint-Jozefstraat en de Gendarmeriestraat.

De kliniek, annex moederhuis en klooster, werd opgericht in 1932-1933 door de gasthuiszusters augustinessen en in 1963 uitgebreid met een nieuwe ziekenhuisvleugel. Het oude gedeelte werd heringericht in 1969. In 1983 nogmaals uitgebreid met een polikliniek en in 1988 met een bijkomende ziekenhuisvleugel.

Het gedeelte van 1963 werd opgetrokken naar ontwerp van architect P. Doms en werd ingetekend op het kadaster in 1966. Het gaat om een functionele constructie van vijf bouwlagen onder plat dak met hogere liftkoker. De draagmuren werden gemaakt van geprefabriceerde elementen van gewapend beton, waarin de buitendecoratie, geglazuurde gevelpanelen met ingestort glasmozaïek, en de thermische isolatie werden geïncorporeerd. De binnenwanden werden uitgevoerd in lichte baksteen. Linkse uitbreiding van 1988.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1966/9.
  • CALDERON A. 1993: Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 296-298.
  • CALDERON A. 2002: Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 125.
  • S.N. 1965: Le procédé Cauvet, in Architecture, jaargang 65, nummer 67, november-december, 164-165.