Dierentuin - Inkompartij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin - Inkompartij

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen

Beschrijving

Inkompartij, samengesteld uit twee vierkante paviljoenen en smeedijzeren hekken met vast bovengedeelte in Art Nouveau naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, uitgevoerd in 1903 naar licht gewijzigd ontwerp van 1899.

Witstenen paviljoenen met aflijnende hoekpilasters, kroonlijst, attiek en topstukken, versierd met lineaire en florale motieven en opschriften "Dierentuin" en "Jardin Zoologique"; koepelvormige bedaking(kunstleien) met beeldengroepen respectievelijk pelikanen en gieren door J. Dupon. Voorzijde geopend met groot venster met drieledig bovenlicht der loketten, waarboven prachtige mozaïeken met "Felis Tigris"(tijger) en "Felis Leo"(leeuw) afkomstig van het kunstatelier van H. Verbuecken en ontworpen door Emiel Van Averbeke. Bewaarde smeedijzeren lichtarmen. Centraal hek tussen witstenen pijlers met cannelures, cirkelmotief en sierlijke smeedijzeren bekroning.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwaanvragen D2, 1899, Modern Archief 20.343, dossier 933.
  • AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 12, 104-105.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 76.
  • L'Emulation, 1904, pl. 23.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita