erfgoedobject

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
70252
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70252

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd Belle-Weeden Hove. Als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de huidige twee volumes. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis ten noorden van het erf met twee opkamertraveeën vormt een erg imposant volume met steile dakhelling (mogelijk 17de-eeuwse kern). Aan de achterzijde bewaarde kelderramen met diefijzers en - ter hoogte van de opkamer - slijtagesporen van een hondenwiel destijds ter aandrijving van een boterkarner in de kelder.

Interieur: gewijzigde brede haard, geprofileerde moerbalken en kinderbalken, bewaarde kelder met tongewelf en vloer van Boomse tegeltjes.

Ten zuidoosten, voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Knotlinde met boomkapel

Uit desktoponderzoek is vastgesteld dat slechts één linde (met boomkapel) bewaard is. (Google Streetview mei 2002)

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70252 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.