Directeurswoning van de dierentuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning van de dierentuin

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen

Beschrijving

De nummers 18 tot 23 vormen een samenhangend geheel in eclectische en art-nouveaustijl, in oorsprong met de toenmalige toegang tot de feestzaal van de KMDA (18-19), de directeurswoning (20) en vier winkelhuizen (21-23), opgetrokken in 1903 naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke. Eenvormigheid bewerkstelligd door volledige bekleding met witte natuursteen en de herhaalde toepassing van mozaïeken. Alleen de begane grond wijkt af van het origineel plan.

Voormalige directeurswoning van de KMDA, nu winkelpand van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met één brede dakkapel. Markant gevelbreed balkon van de derde bouwlaag met ijzeren borstwering en consoles in art nouveau. Lineaire versiering rond bovenvensters en dakkapel in zelfde stijl. Mozaïeken met gestileerd floraal motief in het fries. Gewijzigde begane grond.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita