Hoevesite met schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve gelegen ten noorden van de Markeymolen. Bij deze site hoorde in de tweede helft van de 19de eeuw een windmolen aan de Lovaart, naar verluidt een achtkanter die in de jaren 1890 zou afgebroken zijn. De molen is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), wel op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1861, 1883 en 1899). Verbouwd bakstenen boerenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat), bewaarde rechter zijgevel (staldeuren) waartegen molensteen. Achter het boerenhuis, 19de-eeuwse dwarsschuur onder pannen zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis), deels bewaarde houten beplanking.

Auteurs: Vanneste, Pol

De boerenwoning is inmiddels sterk verbouwd.