Monument Camille Coquilhat

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de Belgische koloniaal Camille Coquilhat, ontworpen en uitgevoerd door de beeldhouwer Jacques de Lalaing in 1893 (inscriptie).

Camille-Aimé Coquilhat (Luik, 1853-Boma, 1891), was een Antwerps legerofficier opgeleid aan de Koninklijke Militaire School te Brussel. Als agent van de door koning Leopold II opgerichte Association Internationale Africaine, nam hij deel aan de Congo-expeditie van Henry Morton Stanley. Hij stichtte in 1883 de stad Equateurville dat later ter zijner eer Coquilhatville werd genoemd (huidige Mbandaka), en in 1884 Iboko. Nog maar kort benoemd tot vice-gouverneur van Kongo-Vrijstaat, overleed hij in 1891 op 37-jarige leeftijd aan chronische dysenterie te Boma.

Onmiddellijk na zijn overlijden in 1891 nam de Société Royale de Géogrphie d’Anvers het initiatief een gedenkteken voor Camille Coquilhat op te richten, en verzamelde bij openbare inschrijving de vereiste fondsen. Het monument met een beeldengroep uit 1893, werd op 2 juni 1895 op de huidige plek in het Koning Albertpark ingehuldigd.

De bronzen beeldengroep stelt een vrouwelijk naakt van equatoriaal-Afrikaanse origine voor, steunend op een bananenboom, die in gebogen houding hulde brengt aan het portretmedaillon van Camille Coquilhat. Het brons rust op een ruw geboste sokkel uit blauwe hardsteen, opgesteld aan de rand van een vijvertje met waterlelies. Opschift op het medaillon: EN SOUVENIR DE CAMILLE COQUILHAT-CAPITAINE D’ETAT MAJOR-VICE GOUVERNEUR DE L’ETAT INDEPENDANT DU CONGO-NE EN 1853 MORT EN 1891.

• VAN RUYSSEVELT, A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 138-139.