Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gerestaureerde, gesloten hoeve, gelegen op de hoek van de Messeweg, in zijn huidige vorm waarschijnlijk daterend van het derde kwart van de 19de eeuw. Reeds de Ferrariskaart duidt een gesloten hoeve aan op deze plaats; van deze oude kern getuigen mogelijk de mergelstenen hoekbanden (hergebruikt materiaal?) in de stal. De Atlas van de Buurtwegen vertoont een gesloten hoeve van gelijkaardige omvang, maar enigszins andere vorm; de huidige hoeve dateert dus waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw; een opschrift met datering op de sluitsteen van de inrijpoort is helaas gedeeltelijk onleesbaar geworden.

Op het woonhuis na, gedeeld tussen twee eigenaars, is de hoeve sterk gerestaureerd, zodat de authenticiteit van de onderdelen nog moeilijk te achterhalen is. De bakstenen inrijpoort bevindt zich in de noordelijke vleugel, aan straatzijde; de hardstenen sluitsteen draagt het opschrift: 18[..]/P.D.

Het woonhuis staat hier haaks op, aan de oostelijke zijde. Het vertoont de kenmerken van een neoclassicistisch boerenburgerhuis van twee bouwlagen, nog gedeeltelijk voorzien van de oorspronkelijke, rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels. Verhoogde begane grond.