erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
70173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70173

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve ten (zuid)oosten van de kerk gelegen, heropgebouwd in de jaren 1920. Gaat terug op een hoevesite met vrij gesloten opstelling die reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief percelenpan (circa 1835). In het boerenhuis, wapenschild met jaartal 1681 en devies. De cirkelvormige omwalling ten oosten van de hoeve is voor het eerst aangeduid op het laatstgenoemd plan en is nog voor tweederden aangegeven op het huidig kadasterplan.

Inslag van de traditionele streekgebonden baksteenarchitectuur confer de als tuitgevels uitgewerkte aandaken met vlechtingen, de klimmende dakkapellen en de steunberen, de witgeschilderde houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en beluikte benedenvakken.

Inplanting: ten westen van het erf, L-vormig boerenhuis, ten oosten van het erf, L-vormige stal.


Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.