Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Architect Ernest Pelgrims ontwierp de twee woningen in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1891 voor de gezusters De Beukelaer, renteniersters die in de Lange Nieuwstraat 31 in Antwerpen woonden. De dames behoorden tot zijn vaste cliënteel, aangezien hij in de Ramstraat ook een woning voor hen bouwde, met een bouwaanvraag die eveneens in 1891 werd ingediend.

Ernest Pelgrims realiseerde een groot deel van het oeuvre uit de vroegste fase van zijn carrière in Zurenborg. Hij werkte er zowel voor privé-personen als voor de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", een maatschappij die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Hij werkte in verschillende stijlen, maar koos vooral de neo-Vlaamserenaissance-stijl en het neoclassicisme.

Deze twee woningen verschillen van mekaar van omvang en detaillering, maar zijn in dezelfde bouwstijl uitgevoerd. De rode bakstenen parementen met natuurstenen speklagen, negblokken, frontons, vensteromlijstingen, diamantkoppen, cartouches en bolornamenten, zijn typische kenmerken van de neo-Vlaamserenaissance-stijl. De afwerking van de gevels met hardstenen plint en houten kroonlijst op modillons wordt bij alle twee herhaald.

Nummer 15 telt twee bouwlagen en twee traveeën, onder zadeldak. Enkelhuisindeling, met links de brede, als risaliet uitgewerkte venstertravee en rechts de smallere deurtravee. Rechthoekige deuropeningen, waarbij de bekroning van de deur en het balkon met balustrade de opvallendste elementen zijn. Schrijnwerk deels bewaard.

Nummer 17 kent dezelfde kroonlijsthoogte, maar is door de drie traveeën breder dan het andere huis. Links de deur met eveneens een rijke uitwerking door een natuurstenen bekroning op gegroefde pilasters. Centraal het balkon met ijzeren leuning; het deurvenster is bekroond met een gebroken fronton. Ook hier is het schrijnwerk deels bewaard. In beide woningen betraliede keldervensters en een voetschraper naast de treden van de deur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 463 (15), 1891 # 1109 (17).