erfgoedobject

Kapelanie

bouwkundig element
ID
70107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige kapelanie, nu gemeentehuis. De kapelanie werd oorspronkelijk in 1630 gebouwd, als gastenverblijf en kapelanie van de Sint-Pietersabdij. Zware beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd naar ontwerp van de architecten C. Pil en H. Carbon (Oostende).

Baksteenarchitectuur met historiserende en regionalistische inslag confer onder meer de houten kozijnconstructies (vervangen door kunststof) gevat in een tudor- of korfboognis, de uitkragende gootlijst op klossen en de getrapte zijgevels.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, aansluitende linker travee onder lager zadeldak. Zijgevels uitgewerkt met trap- en puntgevels met uitgewerkte schoorsteentraveeën. De oorspronkelijke witgeschilderde kruiskozijnen op afzaat met kleine roedeverdeling zijn vervangen door kunststof. Deur in tudorboognis, bereikbaar via trapje van drie treden, erboven aediculanis met beeld Sint-Pieter met sleutel in de hand als verwijzing naar de Sint-Pietersabdij.

De rechter zijgevel aan de Noordstraat bewaart wellicht sporen van de oorspronkelijke 17de-eeuwse constructie. Hierbij sluit een lager volume onder plat dak aan (jaren 1970), afboording door middel van kantelen. Bewaarde bolkozijnen, gevat in tudorboognis.

  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986.
  • TERMOTE J., Het stadhuis van Lo-Reninge. Bouwhistorische opname, s.l., 2002.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelanie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.