Burgerhuis Camerlynck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Camerlynck

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

Burgerhuis Camerlynck in zijn huidige vorm uit het laatste kwart van de 19de eeuw, destijds drukkerij en woning van rijksveearts (confer bordjes). Bakstenen lijstgevel afgelijnd door kroonlijst op klossen, pannen zadeldak. Gevelritmering door middel van pilasters en spiegels. Vernieuwd houtwerk volledig naar oud model: T-ramen, persiennes, rondboogvenstertje in rechter zijgevel. Lagere poortdoorgang.

Het huidige huis heeft wellicht nog een kern die tot voor 1835 opklimt, maar heeft weliswaar ingrijpende verbouwingen ondergaan. Een eerste ingrijpende wijziging van de configuratie vindt plaats in 1879, wanneer het huis in het bezit is van 'Bodet-Butaye, Guillelmus, landbouwer Loo'. Achter het hoofdvolume aan de straat verschijnen talrijke bijgebouwen in een nagenoeg vierkante opstelling. Het is echter zeer twijfelachtig of deze ook pas van 1879 dateren, vermits de staat 223 vermeldt 'erreur de configuration'. De 'boerderij' wordt in 1881 verkocht aan 'Dugardin-Dewitte Henri vetweider Loo', die het gebouw aan verschillende bouwcampagnes onderwerpt. In een eerste fase (1882) sloopt hij bijna alle bijgebouwen en laat hij de haakse vleugel aan de oostzijde in noordelijke richting uitbreiden. In 1884, laat de staat 223 geen twijfel bestaan over de aard van de tweede fase, waarbij het volume aan de straat herbouwd wordt: 'reconstruction totale; changement de limite avec la rue'. De kleine rooilijnverspringing op de mutatieschets laat vermoeden dat de gevel inderdaad volledig opnieuw werd opgetrokken. Het gebouw werd bovendien in noordelijke richting uitgebreid en een klein deel van de haakse vleugel aan de oostzijde werd gesloopt. In 1895 volgt dan een derde campagne waarbij de haakse vleugel gesloopt wordt en vervangen wordt door een vleugel achteraan op het perceel evenwijdig met het hoofdvolume. In 1941 gaat het huis over op 'Dugardin Michel zonder beroep te Gent', die het in 1947 van de hand doet aan 'Camerlynck-Fonteyne veearts Lo'.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan, Sectie C, 1e blad.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schetsen nummer 1879/6, nummer 1882/2, nummer 1884/4, nummer 1895/3 (telkens in combinatie met staat 223).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, kadastrale legger 212, artikel 649 en 963, artikel 963 en 1415.

Auteurs: Vanneste, Pol