erfgoedobject

Burgerhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
70033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70033

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkelpui
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis: winkelpui
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met markerende winkelpui. Het huis dateert van circa 1905. Het perceel van Hogebrugstraat nummer 16 wordt door 'Loo de gemeente' in 1877 bouwklaar gemaakt en geleidelijk aan verkaveld. Hierbij wordt de rooilijn ietwat naar achteren opgeschoven en rechtgetrokken. In 1905 verkoopt de gemeente een stuk van het perceel C 24 P aan 'Basseyn-Louwers Gustaaf, pasteibakker Loo' (confer jaartal "1904" in baksteen van de achtergevel). Deze bouwt het huidige volume aan de straat. In 1918 overlijdt deze 'Basseyn-Lauwers Gustaaf' en wordt het huis eigendom van zijn weduwe, 'winkelierster', die het op haar beurt in 1924 verkoopt aan 'Basseyn-Doom Valier, bakker, Loo'.

Geelbakstenen lijstgevel afgelijnd door gootlijst op uitgewerkte klossen. Het mansardedak (leien en mechanische pannen) wordt onderbroken door uitgewerkte houten dakkapellen. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting, bewaard houtwerk met T-indeling. Houten witgeschilderde winkelpui (confer infra). Brede poort waarboven laaddeur. De winkelpui is erg verzorgd en was oorspronkelijk bedoeld voor de pasteibakkerij. Tweeledige pui met links winkeldeur, bereikbaar via arduinen treden, en rechts breed winkelraam. De pui wordt geleed door drie pilasters met spiegels en knopmotieven. De pilasters worden doorgetrokken in de gecementeerde plint met diamantkoppen en in het hoofdgestel van de winkelpui. De pilasters zijn bekroond met florale topstukken. Het houtwerk is witgeschilderd. Ook het houten rolluik met zwengelsysteem is bewaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan, sectie C, 1ste blad.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schetsen nummer 1877/4, nummer 1905/4 (telkens in combinatie met staat 223).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, kadastrale legger 212, artikel 1138 en 1384.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hogebrugstraat

  • Is deel van
    Stadskern Lo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.