Brouwerij 't Damberd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij 't Damberd

• omvat de aanduiding als beschermd monument Brouwerij 't Damberd

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

Voormalige brouwerij - zogenaamd BROUWERIJ 'T DAMBERD confer gezandstraald glas in het bovenlicht van de deur. De brouwerij heeft een erg belangrijke ligging net ten westen van en buiten de stadsomwalling en de Westpoort met de Caesarsboom. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1449 en bewaart zijn 17de-eeuws hooghuis. Het volume is als dusdanig aangegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Typisch voor deze oude bebouwing is dat ze terugspringt ten opzichte van de rooilijn en de 19de-eeuwse bebouwing van de Hogebrugstraat.

Beschrijving van de brouwerij.

Het 19de-eeuws herenhuis is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak (mechanische pannen). Gereinigd parement van gele verankerde baksteen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen onder strek, destijds beluikt op begane grond. In de linker zijgeveltop, bewaarde houten kozijnconstructie. Deels onderkelderde achterbouw onder verhoogd aansluitend lessenaarsdak. De links bij het huis aansluitende korfboogpoort werd afgebroken.

Bewaarde interieurindeling: gang met kamer links en rechts daarvan. Rechter kamer met bewaarde cementtegelen vloer, bewaarde plafondbepleistering met kooflijsten en bepleisterde moerbalk. Gezandstraald glas met naam van de brouwerij in het bovenlicht van de voordeur. Achterdeur met bewaard gezandstraald glas met brouwersembleem.

Rechts aansluitend, 17de-eeuws hooghuis of opkamergedeelte van twee traveeën. Gereinigde gele baksteenbouw blijkens oude prentbriefkaart (voor 1920) (wit)gekalkt boven gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen onder kopse laag; bewaarde houten kozijnconstructies, destijds witgeschilderd en beluikt. Gereconstrueerde gootlijst op klossen, steile dakhelling, voorheen met blauw- en roodgeglazuurde Vlaamse pannen (vervangen door mechanische pannen). De rechter zijgevel aan de omwalling gaat minimaal terug tot de 17de eeuw en is typisch voor de baksteenarchitectuur in de voormalige kasselrij Veurne: verankerde vrij gesloten bakstenen trapgevel met bekronende uitkragende topzuil. In de top, rechthoekige muuropening onder kopse laag en houten latei, gevat in een geprofileerde korfboogomlijsting op afzaat. Houten kruiskozijn met naar binnen draaiende luiken.

Interieur met twee bewaarde moerbalken met uitgewerkte, geprofileerde balksleutels. Oude schouw afgebroken. Bewaarde kapconstructie van twee samengestelde en getelmerkte gebinten (schaar- en nokgebinten).

Langs de omwalling, aansluitend brouwerijgebouw, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Donkere baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mansardedak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het opkamergedeelte), de halve verdieping is recent vernieuwd. Bewaarde houten kozijnconstructies.

Op het erf, 19de-eeuws schuurtje onder pannen zadeldak, geïncorporeerde stal (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen circa 1843).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief.
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/ 00426.
  • Provinciale Bibliotheek Tolhuis, fototheek, prentbriefkaarten.
  • DEBAEKE S. 1992: Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 32.
  • DEVLIEGHER L. en GOOSSENS M. s.d.: Vensters in West-Vlaanderen, in Oudheden in West- en Frans-Vlaanderen, deel 1, afbeelding 98.
  • RAMBOER K. 1973: Baksteenarchitectuur in de Kasselrij Veurne voor 1650. Ontstaan en Techniek. Betekenis van de Abdij "Ter Duinen".
  • S.N. 1920: L' Yser et la Côte Belge in Guides Illustrés Michelin des champs de bataille, Michelin & Cie, Clermont-Ferrand Toepassing in Burgerlijke Gebouwen, onuitgegeven proefschrift Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde, Universiteit Gent, onder meer p. 235 ().
  • VAN AERSCHOT-VAN HAEVERBEECK S. e.a. 1995: De Westhoek. Tussen de IJzer en het kanaal van Duinkerke, Afdeling Monumenten en Landschappen, 58.
  • VANDERGUCHT H. 1907: Loo illustre, son origine, notice historique..., Veurne, 26, 68. (Plan van 1813).

Auteurs: Vanneste, Pol