Café in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Café in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Charles Seldenslach uit 1888, voltooid in 1889 (gevelinscriptie). Opdrachtgever was de van oorsprong Duitse herbergier en 'scheepsleverancier' Siebelt Gerdes Bremers (°Neuharlingersiel, 1848), die zich in 1879 vanuit zijn geboorteplaats in Antwerpen vestigde. Hij huwde dat jaar te Londen met Maria Petronella Govaerts (Antwerpen, 1858-Antwerpen, 1927), en kreeg drie kinderen.

Over de carrière van Charles Seldenslach, die valt te situeren tussen begin jaren 1860 en 1905, is nog maar weinig bekend. Tot zijn vroegste en meest opmerkelijke realisaties in neo-Vlaamserenaissance-stijl behoort het winkelpand Kennes uit 1879, op de hoek van Isabellalei en Sint-Vincentiusstraat. Deze pittoreske stijl bleef hij minstens tot eind jaren 1890 toepassen, met name voor een aantal kleurrijke panden aan de kaaien van Schelde en Kattendijkdok. Voor andere ontwerpen maakte hij in dezelfde periode gebruik van een conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). De lijstgevel onderscheidt zich door een polychroom parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door zwart gesinterde en gele baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen, mozaïekfriezen en -boogvelden, en verankerd door smeedijzeren sierankers. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint en de oorspronkelijke pui, witte natuursteen voor speklagen, cordonvormende lekdrempels, waterlijsten, sluitstenen, de bolornamenten van de fries, de vensterposten en frontonbekroning van het dakvenster. Oorspronkelijk opgebouwd uit geblokte pijlers met wortelmotieven en lateien met diamantkoppen (vernieuwd), wordt de pui overspannen door een doorlopende ijzeren I-balk met rozetten, waarboven ontlastingsbogen met een maaswerksleutel. De bovenbouw bestaat uit twee verkleinende registers van rechthoekige vensters, verticaal geritmeerd door pilasters met lijstkapiteel en horizontaal geleed door geprofileerde, cordonvormende lekdrempels. Rond- en korfboogvelden met diamantkopsleutels bekronen de vensters, geaccentueerd door driekleurige baksteenmozaïeken in een diagonaal dambordpatroon. Een gebroken, klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een architraaf, een fries met driekleurige baksteenmozaïeken in ruitpatroon tussen bolornamenten op guttae, en een houten kroonlijst met tandlijst. Het centrale dakvenster met een tweelicht tussen voluten, wordt bekroond door een gebroken, gebogen fronton met diamantkoppen, flankerende balusters en een smeedijzeren topstuk. De oeil-de-boeufs boven de zijtraveeën hebben een kepervormige waterlijst en een smeedijzeren topstuk als bekroning.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1536; vreemdelingendossier 481#41082.