Meergezinswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1911 opgetrokken door de aannemer Adriaan Brosens, in opdracht van de heer L. Stevens. Van Brosens zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode 1898 tot 1932. Naar materiaalgebruik en detaillering is de woning Stevens sterk verwant met het minder gaaf bewaarde burgerhuis op nummer 12, en burgerhuis op nummer 64, die Brosens in 1906-1907 voor eigen rekening bouwde. De gevel droeg in het recente verleden noch een verwijzing naar het bouwjaar 1912, maar deze is inmiddels verdwenen.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit witte geglazuurde baksteen, geaccentueerd door gele en bruine baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Ook het centrale dakvenster en de flankerende dakkapellen met gestrekte kroonlijst, zijn uit hetzelfde metselwerk opgetrokken. Verder is gebruik gemaakt van roze kunststeen voor speklagen in het verlengde van de balkons, lateien en lekdrempels uit hetzelfde materiaal, en van blauwe hardsteen voor de bewerkte plint. Regelmatig van ordonnantie, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, rondbogig in de dakkapellen, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en geajoureerde borstwering op de eerste verdieping, en Franse balkons met ijzeren borstwering op tweede verdieping en de mansarde. Een kleurrijk accent vormen de mozaïekpanelen met decoratief patroon op de borstweringen en in de fries. Een gebroken houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische roeden is bewaard of naar bestaand model vernieuwd; smeedijzeren keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste en tweede verdieping, vermoedelijk bedoeld als huurkwartier, omvatten telkens vijf kamers, en een pomphuis annex wc.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1911#1251 (nummer 24), 1906#2005 (nummer 12).