Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1870 ontworpen door architect Charles Mertens voor P. Gillis, woonachtig op het Falconplein. Mertens is een architect over wie tot nog toe geen informatie is verzameld.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. De begane grond kreeg een hardstenen parement met imitatievoegen, doorlopende onderdorpels en puilijst, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen met oren. De deurtravee is gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles. Klassieke gevelbeëindiging met tandlijst en houten kroonlijst op modillons; de oorspronkelijke palmettenfries is bij de cementering van de bovengevel verloren gegaan. De woning die Mertens tekende, beantwoordt aan de toenmalige architecturale standaarden voor burgerhuizen, zij het dat het balkon doorgaans centraal werd geplaatst, terwijl hier de deurtravee met een balkon wordt geaccentueerd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 567.