Parochiekerk Sint-Quintinus

De kerk is gelegen op een hoogte, de ingang is bereikbaar via een trap.

Van de neogotische zaalkerk van 1842, die in de jaren 1970 reeds bouwvallig was, rest thans slechts één travee van de zuidelijke zijbeuk. Het was een zaalkerk van drie traveeën met een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. De toren in overgangsstijl (14de eeuw) als overblijfsel van de oudere kerk, bleef behouden.

Mergelstenen toren van drie geledingen onder ingesnoerde naaldspits (bekleding verdwenen), gescheiden door geprofileerde waterlijsten. Geprofileerde kroonlijst. Een rondboogvormig galmgat in elke zijde. Classicistisch portaal in de westelijke gevel, op de sluitsteen gedateerd 1787: getoogd in een geprofileerde, deels kalkstenen, deels mergelstenen, rechthoekige omlijsting in een in de mergelsteen ingediept gevelvlak. Het bakstenen schip en koor waren voorzien van mergelstenen steunberen, en spitsboogvensters in een mergelstenen omlijsting met dito maaswerk.

• GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Bilzen, Brussel-Sint-Truiden, 1975, p. 27-28.
  • PAQUAY J., Oudheidkundige inventaris der kunstvoorwerpen in kerken en openbare gebouwen. Volume, Aflevering VIII, Kanton Bilzen, sine loco, 1932, p. 31-32.

Aanvullende informatie

Aan de voet van de kerksite, ten zuidoosten van de kerk en als beëindiging van de kerkheuvel langs de Torenstraat, bevindt zich een tweelagig diephuis van drie traveeën, te dateren rond 1900. De straatgevel telt twee traveeën en is op elke bouwlaag voorzien van twee getoogde vensteropeningen met een bakstenen latei met een gedecoreerde mergelstenen sluitsteen en mergelstenen oren die doorlopen in een cordon. De geveltop is voorzien van twee mergelstenen oculi en een merksteen. Tegen de achterzijde staan de restanten van een voormalig vakwerkgebouwtje met versteende vakwerkvullingen. In de tuin staat een monumentale kastanje (Castanea).