Geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde, bescheiden burgerhuizen in neoclassicistische stijl op de hoek van Haringrodestraat en Maanstraat, voor eigen rekening gebouwd door de aannemer Joannes Franciscus Reusens, naar een ontwerp uit 1896. Reusens lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van de vroege jaren 1870 tot omstreeks 1905, met bouw- en vastgoedprojecten in opdracht van derden of zoals hier voor eigen rekening.

Gekoppeld volgens repeterend schema, met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en twee bouwlagen, onder een zadeldak. De compositie van het gevelfront beantwoordt aan een symmetrische compositie dat de klemtoon legt op het hoger opgetrokken middenpand met extra mezzanine. Bepleisterd en beschilderd op een hoge hardstenen plint, worden de lijstgevels geleed door de puilijst, en het klassieke hoofdgestel met architraaf, bewerkte fries of mezzanine, en houten kroonlijst. Het geveldecor bestaat uit platte banden, panelen en vlakke of geriemde vensteromlijstingen. Verder beantwoordt de compositie aan een conventioneel schema, met telkens een steekboogdeur en -venster op de begane grond, en een centraal, rechthoekig tweelicht op de bovenverdieping. Van het oorspronkelijk houten schrijnwerk zijn de deuren vernieuwd en de vensters gedeeltelijk bewaard.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.