Twee watertorens

Beschrijving

Twee identieke watertorens van 1898, gebouwd volgens het principe van professor Intze doch met onbeschermde waterreservoirs, opgesteld naast en beneden de aarden spoorwegberm; deel uitmakend, samen met de twee nog bestaande watertorens aan de Draakplaats, van een autonoom watervoorzieningssysteem van de spoorwegmaatschappij.

Vanuit Halenstraat bereikbaar via toegangspoort met bak- en natuurstenen pijlers, bekroond met driezijdige motieven en piramiden. Bakstenen schacht op natuurstenen plaat, bestaande uit bossagewerk, geprofileerde lijsten en een gladde band van twee soorten kalksteen. Bovenaan gelijkaardige blokfries. Spitsbogige met natuursteen omlijste kleine vensters en toegang.

Geklonken metalen reservoirs met schuin buiten de schacht uitkragende basis; rechte, cilindervormige wand; kegeldak met cilindervormige, open lantaarn; zowel binnen als buiten bereikbaar via loodrechte metalen ladders.

Inwendig: aan- en afvoerbuis met overloop; stookinstallatie tegen bevriezing. Reservoir met naar boven bol staande bodem en inhoud van 365 kubieke meter.

• Gegevens overgenomen uit beschermingsdossier Administratie Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, opgesteld door J. De Schepper.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita