Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met klassieke inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1902 opgetrokken samen met het achter aanpalende pakhuis Van Aerdtstraat 22. Opdrachtgever was Sidonie Joséphine Gollier (Grez-Doiceau, 1879-?, 1978), echtgenote van de Britse handelsreiziger Percy Allnutt (°Londen, 1879) die zich in 1897 in België gevestigd had. Het echtpaar gehuwd te Sint-Joost-ten Node in 1899, had twee zonen, John en Albert. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge, geblokte plint, waterlijsten, diamantkoppen, speklagen en balkons. Nadrukkelijk horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de bovenverdiepingen gemarkeerd door balkons met voluutconsoles, achtereenvolgens een balustrade waarop bolornamenten en een smeedijzeren borstwering tussen postamenten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. De bovenvensters worden op de eerste verdieping geaccentueerd door balustraden en een omlopende waterlijst, op de tweede verdieping door casementen op de borstwering, omlopende en gestrekte waterlijsten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op modillons en consoles vormt de gevelbeëindiging. Van het houten schrijnwerk is enkel de vleugeldeur met siersmeedwerk bewaard; smeedijzeren souterraintralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen bestaat de begane grond uit de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda - geflankeerd door de office – met terras. Keuken, achterkeuken, washuis, wijn- en voorraadkelders nemen het souterrain met ‘cour anglaise’ in. Op de eerste verdieping bevinden zich een slaapkamer met ‘cabinet de toilette’, een ‘salle de lecture’ en de badkamer annex wc, op de tweede verdieping twee slaapkamers en een ‘cabinet de toilette’.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#1265; vreemdelingendossier 481#90159.