Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Het meest authentieke stuk van de Gemeentestraat is te vinden aan de even zijde, waar drie grote neoclassicistische woningen naast elkaar zijn bewaard, namelijk de nummers 6 tot 10.

Nummer 8 werd volgens de bouwaanvraag uit 1867 opgetrokken in opdracht van de heer G. Franssen. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Het is een imposant neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een rondbogige poortdoorgang in de rechter travee. Het pand werd samen met talrijke woningen in dit bouwblok geregistreerd in het kadaster in 1868, waarmee het tot de vroegste bebouwing in de omgeving behoort, gebouwd kort na de aanleg van de straten.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel heeft een geblokte begane grond, is geritmeerd door doorlopende kordons en lekdrempels, en heeft een panelenfries en tandlijst onder de houten kroonlijst op klossen en bewerkte consoles. De middentravee is geaccentueerd met balkons op consoles. De regelmatig geplaatste rechthoekige vensters kregen een geriemde omlijsting, het schrijnwerk is deels bewaard. De fraaie rondboogpoort heeft een geprofileerde omlijsting met sleutel en festoen en een waaiervormig, authentiek bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 350.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 8 Sectie H, 1868/112.