erfgoedobject

Rijksarchief

bouwkundig element
ID
6741
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksarchief
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormige vleugel met lange zijde aan Schorpioenstraat en korte aan Bosduifstraat, in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken naar ontwerp van E. Geefs, van 1905-06 en aansluitende vleugel zijde Bosduifstraat in voortgezette stijl, van 1942.

Monumentaal hoekpand van vijftien, vijf en achttien traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien); dakkapellen in klassieke hardstenen omlijsting met fronton, alternerend met obelisken. Constructie van gewapend beton bekleed met baksteen en natuursteen. De afgeschuinde hoek aan Door Verstraeteplaats met in- en uitgezwenkte topgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met inscriptie "'T JARE 1906" en "STAATSARCHIEF". Parement van witte natuursteen, de begane grond met bossagewerk, de bovenbouw met hoekpilasters en obelisken; bekronend bronzen beeld van Clio, de muze der geschiedenis, door beeldhouwer G. Geefs. Rechthoekig en rondbogige muuropeningen in omlopende omlijsting van arduin, de blinde boogvelden van de hoofdverdieping met palmet en waterlijst.

De voornamelijk bakstenen zijgevels zijn horizontaal belijnd door de arduinen sokkel, puilijst, doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst; verticale indeling per travee door middel van pilasters. De begane grond onder meer met betraliede kruiskozijnen, de bovenbouw met per drie gegroepeerde vensters in omlopende hardstenen omlijsting, op de tweede bouwlaag onder ontlastingsboog. Naar verluidt is dit het eerste archief dat aan de moderne eisen voldoet inzake onder meer brandveiligheid, beveiliging tegen waterschade, verlichting, bruikbare hoogte der depots. Daktimmer, -bekleding, zijmuren, kroonlijsten van gewapend beton; brandmuren tot 1 meter boven de dakhelling; alle ramen zijn van metaal met vensters van gewapend glas. Metalen hoofdtrap en dito wenteltrappen in de hoektorens gelegen buiten de eigenlijke archiefdepots. De depots zijn 2,50 m hoog, ingedeeld in compartimenten met scheidingsmuren van gewapend beton en brandvrije deuren van metaal. Rekken met dragers van gewapend beton en planken van plaatijzer. Op de gelijkvloerse verdieping: bibliotheekkasten en bureaus uit bouwperiode.

  • VANNERUS J. 1908: Le nouveau local des archives de l'état à Anvers, Brussel.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijksarchief [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6741 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.