Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, begin 20ste eeuw gebouwd door Gerard Claesen en Maria Scholte, grootouders van de huidige bewoner, op de plaats (hoek met Op de Steeg) die op de Ferrariskaart (1771-1777) wordt ingenomen door een U-vormige hoeve, die in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1841-1846) zeker nog gedeeltelijk bestond. Mogelijk werden oudere delen verwerkt in de huidige gebouwen.

Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de vleugel aan straatzijde; korfboogvormige, bakstenen inrijpoort, voorzien van hardstenen imposten en sluitsteen met opschrift: G.C. (Gerard Claesen)/M.S. (Maria Scholte)/1919. De resten van vakwerk aan de erfzijdegevel van de poort duiden de oudere kern aan.

Links van de inrijpoort, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), door middel van een gevelsteen gedateerd G.C./M.S./1903. Verhoogde begane grond. Middenrisaliet, bakstenen hoekpilasters en baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde bakstenen vensters met lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.

Een ouder gedeelte van het woonhuis of een voormalige stal staat haaks op de achtergevel van het woonhuis, en dateert uit dezelfde periode als de stal, achteraan het erf. Bakstenen gebouwen voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen.

Langsschuur ten zuidwesten van het erf, met een bakstenen korfboogpoort in de zijgevel aan straatzijde.

Links naast de hoeve, achteruitgelegen ten opzichte van de straat, ligt een dwarsschuur van stijl en regelwerk, met bakstenen vullingen (ankerbalkgebint) onder zadeldak (Vlaamse pannen).