Appartementsgebouw met horecagelijkvloers

Beschrijving

De noordzijde van de De Keyserlei is bijna volledig bebouwd met horecazaken, met op de verdiepingen ofwel appartementen ofwel hotelkamers. Dit pand, met een opvallende, neoclassicistische gevel met chutes, gegroefde pilasters en rondboogvensters, werd geregistreerd in het kadaster in 1880. Eigenaar was Petrus Albinus Hubertus Verbruggen-Baumann, een "koffijhuishouder" wonende in de Houwerstraat 17.

Het pand telt vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Kolossale, gegroefde pilasters op geblokte basis en versierd met chutes, sieren de bovengevel. De begane grond kreeg een moderne pui, waarin de structuur werd bewaard, namelijk met een rondboogdeur rechts die toegang verschaft tot het trappenhuis naar de appartementen op de verdiepingen, en links drie deurvensters voor de horecazaak. Het oorspronkelijke gevelbrede bel-etagebalkon is weggehaald, net als de ijzeren borstweringen op de derde en vierde bouwlaag.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 8, Sectie H, schets 1880/180, artikel 1612.