Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer H. Jacobs, naar een ontwerp door Ferdinand Van Mierlo uit 1924 (gevelinscriptie). Actief van kort vóór de Eerste Wereldoorlog tot eind jaren 1930, ontwikkelde de architect omstreeks 1925 een persoonlijke art-decostijl herkenbaar aan de typische behandeling van de natuurstenen onderdelen. Een representatief voorbeeld is zijn allicht belangrijkste realisatie, de verdwenen bioscoop "Nova" uit 1929 aan de Sint-Bernardsesteenweg. De meergezinswoning Jacobs bestaat uit drie flats, de gelijkvloerse met een duplexniveau wellicht bestemd voor de bouwheer zelf. Het gevelontwerp werd een jaar later door Van Mierlo herwerkt en met één travee uitgebreid, voor zijn eigen woning in de Kerkstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. Het gevelfront heeft een parement uit witte natuursteen. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op de bovenbouw, die wordt gemarkeerd door de oplopende bow-window met drielichten, gevat tussen kolossale hoekpilasters. Twee vensters en een deur doorbreken de pui. Typisch voor de architectuur van Van Mierlo, is de plastische profilering, het lijstwerk, de oppervlaktebehandeling en de repetitieve ornamentatie van het gevelvlak, eigen aan de geometrische art-decostijl. De pui is vanaf de plint bedekt met een patroon van diamantkoppen, en afgewerkt met een gecanneleerde fries; de borstweringen van de bow-window vertonen achtereenvolgens een golfpatroon met schelpen en een trapezoïdaal profiel met rozetten. Een gecanneleerde fries, doorlopend over de hoekpilasters met bewerkt kapiteel, vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijke, vermoedelijk smeedijzeren inkomdeur en het houten vensterschrijnwerk met kleine roeden in het bovenlicht, zijn vernieuwd; gietijzeren voetschraper.

Volgens de bouwplannen omvat het gebouw drie appartementen ontsloten door een gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gelijkvloerse flat omvat een suite van salon en veranda in het hoofdvolume, en twee duplexniveaus verbonden door een binnentrap in de achterbouw: de keuken annex wc en werkhuis onderaan, een grote en kleine slaapkamer annex badkamer erboven. Twee meer bescheiden flats nemen de bovenverdiepingen in, bestaande uit een enfilade van voorkamer, achterkamer en veranda, met de hal en de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1924#18676.